Firmaların iletişim numaralarına kolayca ulaşın.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu

Kaymakamlık para yardımı başvurusu ve başvuru sorgulama yazımızda sizlerde bulunduğunuz bölgenin kaymakamlığından yardım parası başvurusu yapabilir yada başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. İhtiyaç sahibi olan kişilere para yardımı, yakacak yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi bir çok konuda yardım sağlayan kaymakamlıklar her yıl olduğu gibi bu yılda yardımlarına devam etmektedirler. 

Vatandaşların gelir koşullarının iyi olmadığı zamanlarda, kaymakamlıklar çeşitli yardımlarla vatandaşların yanında olmaktadır. Bu yazımızı okuyarak kaymakamlık para yardımı başvurusu hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Kaymakamlık para yardımı başvurusu nasıl yapılır, kaymakamlıklardan hangi yardımları alabilirsiniz gibi sorularınızın yanıtlarını bu yazımızdan alabilirsiniz.

Kaymakamlık Yardımları Nelerdir?

Ülkemizdeki hemen hemen tüm kaymakamlıkların sağlamış olduğu yardımlar mevcuttur. Bu yardımlar bazı yerde farklılık göstersede bazı yardımlar hepsinde aynı olmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak şekilde düzenlenen yardımlar aşağıdaki şekilde olup bazı kaymakamlıkların bunların dışında farklı yardımlarıda söz konusu olmaktadır.

  • Kira yardımı
  • Para yardımı
  • Giysi yardımı
  • Şartlı eğitim yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Şartlı sağlık yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • SED yardımı
  • Öğrenciler için burs yardımı
  • Elektrik yardımı
  • Engelli maaşı bağlanması (En az %40 engelli olanlar için)
  • Yaşlılık maaşı bağlanması (65 yaş üstü gelirsiz ve kimsesiz yaşlılara)
  • Dul ve yetim aylığı bağlanması (Eşi vefat eden dul kadınlara ve çocuklarına)
  • Bakıcı maaşı bağlanması (Engelli ve bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenen yakınlarına)
  • İhtiyaç sahibi şehit, gazi ve asker yakınlarına yardımlar
  • Engellilere ve kronik hastalara yapılan yardımlar
  • Afetzedelere yapılan yardımlar
  • İhtiyaç sahibi er yada erbaş ailelerine maaş yardımı
  • Gelirsiz yaşlılar için yapılan yardımlar

Kaymakamlıkların yardımlarından yararlanabilmeniz için bazı durum ve şartlar olabilmektedir. Muhtaç ve gelirsiz vatandaşlar öncelikli olmakla birlikte bu vatandaşlar para yardımı alabilmektedir. Bazı yardımlarda hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı asgari ücretin ⅓’ün altında olması şartı aranmaktadır.

Yoksul ve dar gelirli aileler para yardımı, erzak ve gıda yardımları alabildiği gibi bunu tek sefer yada süreli olarak yardım şeklinde alabilmektedir..

Muhtaçlık durumunu ise kaymakamlıkların bütçesine göre değişebiliyor. Temel gıda ihtiyaçlarını almakta güçlük çeken ailelere gıda ve erzak yardımı ile ihtiyaçları karşılanırken belirli zamanlarda sıvı yağ, zeytin, peynir, reçel, makarna, pirinç, bulgur, şehriye gibi gıda ürünlerinin bulunduğu erzak paketleri verilmektedir.

Bazı zamanlarda ise bu erzak yardımları para şeklinde yapılabilmektedir. Bu malzemelerin tutarı kadar ihtiyaç sahiplerine nakdi yardım sağlanmaktadır. Böylelikle yoksul aileler bu yardım ile kendi erzaklarını diledikleri yerden alabilmektedir.

Ayrıca yoksul ailelerin öğrenci olan çocukları için kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları eğitim ve öğretim döneminin başında kırtasiye yardımı yaparak çocukların mağdur olmasının önüne geçmekte ve ailelerin yükünü hafifletmektedir.

Kaymakamlık yardımı başvurusu kabul edilen vatandaşların çocuklarına okulda kullanabilecekleri malzemelerin yanı sıra mont, ayakkabı, kaban gibi kıyafetlerde hediye edilmektedir. Çocuklar bu sayede hem sağlıklı bir eğitim öğretim görmesi hemde çocukları mutlu etmek benimsenmektedir.

Başvuruları kabul gören ailelerin kış aylarına girmeden öncesinde odun, kömür yardımları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından dağıtılmaktadır.

Kaymakamlık Para Yardımını ve Diğer Yardımları Kimler Alabilir?

Kaymakamlıkların vermiş olduğu birçok yardım çeşitli ihtiyaç sahiplerine verildiği gibi eğer belirtilen koşullar sağlanıyorsa çoğu yardımı alabilmektesiniz. Kira yardımı, para yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı gibi yardımların çeşitli koşulları bulunmaktadır.

Şartlı eğitim yardımı, SED yada şartlı sağlık yardımı alabilmeniz için yoksul ailenin aile bireylerinden bir kişinin bile sigortalı çalışıyor olmaması gerekiyor. Eğer anne, baba yada aile büyüklerinin sigortalı işi bulunuyorsa bu yardımları alamazsınız.

Elektrik yardımı yine muhtaç ve yoksul ailelere yapıldığı için aile içerisinde sigortalı çalışanın bulunmaması gerekmektedir. 

Engelli maaşı için başvuru yapacaksanız, sağlık kurulundan %40 engelli raporunuzun olması gerekmektedir.

Yaşlılık maaşı başvurusu yapacaksanız, 65 yaş üstünde olup herhangi bir gelirinizin olmaması gerekmektedir. Emekli, kira geliri, eşinin emekli maaşını alan vatandaşlar bu yardımdan yararlanamaz.

Eşi vefat eden geliri olmayan sigortasız kadınlar için dul maaşı alabilirken velayetindeki çocuklar küçükse dul ve yetim aylığı bağlanmaktadır.

Er ve erbaşların yoksul ve işsiz olan eşlerine muhtaç asker yakını aylığı yardımı yapılmaktadır.

Bakıcı maaşı engelli vatandaşların bakımları ile ilgilenen yakınlarına aylık olarak verilen bir yardımdır.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Kaymakamlık para yardımı yada diğer yardımları için vatandaşların ikametgahlarının  bağlı bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri gerekmektedir.

Başvuru yapacak ihtiyaç sahipleri sosyal yardımlaşma vakfında hane kayıt formunu doldurarak güncel tüm yardımlara başvuru yapabilmektedir. Önemli bir not bu başvurular e-devlet üzerinden maalesef yapılamamakta bizzat kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Ayrıca ihtiyaç sahipleri 183 yada 144 Sosyal Destek numaralarını arayarak yararlanabilecekleri yardımlar hakkında detaylı bilgi alabilmektedirler.

Kaymakamlık para yardımı alacaklar dilerlerse ikamet ettikleri yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak yine detaylı bilgi alabilirler.

Kaymakamlık Yardım Parası Ne Kadar

Kaymakamlık yardım parası başvuruların yoğunluğuna ve başvuru sahiplerinin muhtaçlık duruma göre değişebilmektedir. Bu sebep ile her kaymakamlığın para yardımı farklı olabilmektedir. Kaymakamlık para yardımı tek seferlik olabildiği gibi süreli olarakta yapılabilmektedir. 

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı çocuğu ilköğretim, lise veya üniversite eğitimi devam eden yoksul ailelerine para yardımı yapıyor.

Tek seferlik olan bu yardım ihtiyaç sahibi ailelerine anaokulda çocuğu okuyanlara 500 TL, ilköğretimde çocuğu okuyanlara 750 TL, lisede çocuğu okuyanlara 800 TL, üniversitede çocuğu okuyanlara 900 TL yardım parası vermektedir.

Kaymakamlık Para Yardımı Sorgulama

Kaymakamlık para yardımı ve diğer yardım başvurusu yapan ihtiyaç sahipleri başvuruların sonuçlarını telefonlarından ALO 183 yada ALO 144 Sosyal destek hatlarından birini arayarak kolay ve hızlı bir şekilde başvuru sonucunu öğrenebilmektedir. 

Ayrıca başvuru sahipleri bağlı bulundukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneğini arayarak yine başvuru sonuçlarını öğrenebilirler.

E-devlet şifresi bulunan vatandaşlar dilerlerse TC kimlik numarası ve şifreleri yardımı ile e-devlet üzerinden başvurularının durumunu takip edebilmektedir. 

Kaymakamlık para yardımı yada diğer kaymakamlık yardımlarınızın sonucunu öğrenmek için  https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayarak sonucunuzu kolayca takip edebilirsiniz.

Eğer bir e-devlet şifreniz bulunmuyorsa size en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresi alabilirsiniz.

Not: Başvuru yapan ihtiyaç sahibi vatandaşlar başvurularının sonucu genelde bir kaç hafta içerisinde sonuçlanmakta olsada bazı sebeplerden yoğunluk olabilir ve bu süre bir aya kadar uzayabilir. 

Kaymakamlık Para Yardımı Telefon Numarası

Bağlı bulunduğunuz kaymakamlığın sosyal yardımlaşma ve dayanışma telefon numarasını biliyorsanız arayabilirsiniz yada bilmiyorsanız ALO 183 veya ALO 144 Sosyal Destek hattını arayarak konu hakkında detaylı bilgi alabilir ve diğer kaymakamlık yardımları için sorularınızı müşteri temsilcisine sorabilirsiniz.

Bağlı bulunduğunuz kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının telefon numarasını arayarak tüm yardımlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı yardımlarda da olabilmektedir. Bu yardımların neler olduğunu en detaylı bilgiye vakıflara ulaşarak öğrenebilirsiniz. 

Kaymakamlık Gıda ve Erzak Yardımı Ne Kadar

Kaymakamlıkların vermiş olduğu gıda ve erzak yardımları olduğu gibi bu bazen para yardımı şeklinde de olabilmektedir. Çevrenizde ramazan aylarında gıda yardım kolileri şeklinde alan vatandaşları görmüşsünüzdür. Bu yardımlar zaman zaman bir miktar para şeklinde yapılarak ihtiyaç sahiplerine verilmektedir. 

İhtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan bu yardımlar muhtaçlık seviyesine, ailedeki kişi sayısına göre oranı değişebilmektedir. Örnek vermek gerekirse hane içerisinde ailenizde 1-2 kişi yer alıyorsa 200 TL – 300 TL gibi yardım yapılırken 4-5 kişilik ailelere 400 TL – 500 TL gibi gıda yardımları olabilmektedir.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Formu

Yardıma muhtaç ailelerin başvurduğu kaymakamlık para yardımı başvurusu bağlı olduğunuz kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat başvurunun yapılması gerekmektedir. 

Kaymakamlık para yardımı başvuru formunda size yöneltilen soruların doğruluğu çok önemli olup bu desteğe muhtaç olup olmadığınızı tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu formda mesleğinizin ne olduğu, çalışıp çalışmadığınızı, aylık kazancınızın ne olduğu, aylık sabit giderleriniz ne olduğu, hane içerisinde kaç kişi yaşadığı, varsa çocuklarınızın kaç yaşlarında olduğu ve eğitim öğretime devam edip etmediğine kadar bir çok soru yer almaktadır.

Burada yer alan soruları yanlış doldurup muhtaçmış gibi görünüp yardım almaya çalışmayın eğer muhtaç olmadığınız halde kendinizi muhtaçmış gibi gösterip yardım aldığınızda daha sonrasında sizin aslında muhtaç olmadığınız ortaya çıktığında vakıf tarafından sizin aldığınız yardımı faizi ile beraber geri almaktadır, eğer hala ısrarla geri ödemeyi yapmazsanız yalan beyandan ve ödemeleri alamadığı için vakıf sizi mahkemeye verebilir.

Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kira yardımı, kaymakamlıkların muhtaç vatandaşlara sunmuş olduğu kira desteği ile kirasını ödeyemeyenlere vermiş olduğu bir miktar nakdi yardımın adıdır.

Kira yardımını kimler alabilir? diye soruyorsanız; sosyal güvenceniz yoksa, kendinize veya ailenize bakamayacak durumdaysanız bağlı bulunduğunuz kaymakamlığın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kira yardımı ne kadar süre yapılıyor? Muhtaç ailelere yapılan bu nakdi yardım desteği birkaç seferli olabildiği gibi düzenli şekilde de yapılabilmektedir. Bağlı bulunduğunuz kaymakamlık bütçesine göre bu yardım değişiklik gösterebilmektedir. Kira yardımı ne kadar ödeniyor diye merak ediyorsanız bu tamamen bağlı bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebiliyor.

Ayrıca kaymakamlık dışında Kentsel Dönüşüm Kira yardımı şeklinde de yardımların bulunduğunu unutmayın. Bu yardım ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahiplerine sunulan başka bir kira yardımıdır. Deprem bölgelerinde evleri bulunan vatandaşlar oturmaya elverişli olmayan evlerinde yada işyerlerinde yıkım kararı alınmışsa bu yardımdan yararlanabilirler. 

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı başvurusuna https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkinden ulaşarak e-devlet üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. 

SED Yardımı Başvurusu

SED yardımı; Ailesinde sigortalı çalışan olmayan muhtaç kişilerin çocukları için gıda, eğitim gibi giderlerin karşılanması için kaymakamlıkların vermiş olduğu bir miktar para yardımına SED yardımı denilmektedir. SED para yardımı yine sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından başvurusu kabul edilmektedir.

SED yardımları tek sefer olabildiği gibi aralıklı yada her ay düzenli olarak yapılan bir yardımdır. Bu yardımın süresi sizin muhtaçlık seviyenize göre değişmektedir. Çocuğun ve ailenizin muhtaçlık seviyesi sona erdiğinde bu yardımda diğer yardımlar gibi sonlanıyor. 

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu ve Miktarı

Şartlı eğitim yardımı, kaymakamlıkların muhtaç ailelerin okula giden çocukları için her ay düzenli olarak yaptıkları bir miktar para yardımıdır. Bu şartlı eğitim yardımının miktarı her yıl memur maaşlarına yapılan zam oranında düzenlenip değişmektedir.

Şartlı eğitim yardımı öğrencinin bir ay içerisinde mazeret bildirmeden 4 seferden fazla okula gitmemesi halinde yada çocuğun vefatı halinde bu yardım kesilmektedir.

Şartlı eğitim yardımı almak isteyen muhtaç öğrencilerin velileri bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu yardımlar her ay öğrencinin annesinin PTT hesabına yatırılmaktadır. 

Eğer başvurunuz onaylanırsa her ay alacak olduğunuz yardım şu şekilde olacaktır.

İlköğretime giden kız öğrenciler için her ay 50 TL, erkek öğrenciler için 45 TL

Ortaöğretime giden kız öğrenciler için her ay 75 TL, erkek öğrenciler için 55 TL

Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu ve Miktarı

Şartlı sağlık yardımı muhtaç ailelerin 0-6 yaş arasındaki çocuklarının düzenli olarak kontrollere götürebilmeleri ve aşılarının düzenli olarak yapılması için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının vermiş olduğu bir miktar nakdi destek yardımıdır. 

Şartlı sağlık yardımı başvurusu yine bağlı bulunduğunuz kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından yapılabilmektedir. Başvurunuz onaylandığında annelerin PTT hesabına her iki ayda bir 90 TL şeklinde para yardımı yapılıyor. 

Şartlı sağlık yardımı çocuğunuzun aşılarının yapılmaması durumunda kesildiği gibi aynı zamanda çocuğunuzun sağlık kontrollerinin yapılmaması durumunda da bu yardım ödemesi kesilmektedir.

Elektrik Yardımı Başvurusu ve Miktarı

Elektrik yardımı başvurusu kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapabileceğiniz bir yardım başvurusudur. Muhtaç ailelerin gecikmiş elektrik borçları bir kısmının devlet tarafından karşılanması, güncel borç tutarlarının PTT şubelerine gittiklerinde indirim sağlanmaktadır. 

Elektrik yardım başvurusunun miktarı ne kadar oluyor diye merak ediyorsanız burada elektrik yardımı alacak ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım değil kW şeklinde yardım sağlanmaktadır. handesinde 1-2 kişi bulunan aileler için 75 kW, 3 kişilik aileler için 100 kW, 4 kişilik aileler için 125 kW, 5 ve üstü aileler için 150 kW devlet tarafından yardım sağlanmaktadır.

Kaymakamlık Para Yardımı için Gerekli Belgeler Nelerdir

Kaymakamlık para yardımı başvurusu için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidip kendilerinden istenilen belgeleri zamanında teslim etmeleri gerekmektedir. Başvurular bizzat yapıldığı için başkasının yerine gidip başvuru yapılamaz.

Her yardım için istenilen belgelerde farklı olabilmektedir. Şartlarına uyduğunuz tüm yardımlara başvuru yapabilirsiniz. 

Engelli maaşı için yardım almak istiyorsanız, sağlık kurulundan bu yıl içerisinde alınmış en az %40 engelli raporunuz olması gerekmektedir.

Şartlı sağlık yardımı almak istiyorsanız doğum yapan annelerin hastanelerden doğum belgesi ve doğum raporu alması gerekmektedir.

Şartlı eğitim yardımına başvuru yapacaksanız çocuklarınıza ait öğrenci belgesi almanız gerekmektedir.

Bu yukarıda belirttiğimiz belgelerin dışında kaymakamlık yardım başvurusu için aşağıdaki belgeleride hazır bulundurmalısınız.

  • Başvuru yapacak kişinin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi
  • Aile için ikametgah belgesi
  • Aile için vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • SGK’dan tüm aile bireyleri için gelir belgesi
  • SGK’dan alınan işsiz kişilerin işsiz olduklarına dair belge
  • Mal beyanını belirten belgeler
  • Çocukları eğitim öğretime devam eden aileler için okullardan alınan öğrenci belgesi
  • Engelliler için sağlık kurulundan alınan engelli raporu
  • Kronik hastalar için yine sağlık kurulundan alınan rapor
  • Dul kadınların alabileceği yardımlar için eşlerinin öldüğünde verilen ölüm belgesi
  • Afetzedeler için bilirkişi raporu

Not: Kaymakamlık yardımlarından faydalanmak isteyen muhtaç kişilerin işsiz ve gelirsiz olmasına rağmen üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, otomobil, şirket gibi menkul veya gayrimenkul bulunuyorsa sosyal yardımlardan faydalanamazlar.